Vítejte na CD ROMu TeX Live

Tento kompaktní disk obsahuje distribuci TeXu pro Unix, Win32 a řadu dalších platforem. Najdete zde programy pro sazbu, prohlížení a tisk TeXových dokumentů, mnoho TeXových maker a rozsáhlé knihovny písem.

Na disk je zařazeno značné množství dokumentace, jednak všeobecných dokumentů o TeXu, jednak dokumentace, která je součástí jednotlivých programových balíků. Jsou zde četné nápovědní soubory, které usnadní začátky v používání nových programů. Převážná většina dokumentace je v angličtině.

Na disku je rovněž sada TeXových balíků pro Macintosh, DOS, Amigu (viz adresář "systems/").

Kde začít

Než se pustíte do instalace TeXu, doporučujeme vytisknout a přečíst si TeX Live Guide. Tento dokument obsahuje informace důležité pro použití tohoto CD a instalaci systému. TeX Live Guide najdete v adresáři "doc/" v několika různých formátech:

Použití CD v operačním systému Unix a v prostředí Windows 95/NT

Tento disk můžete použít jedním z následujících způsobů:
  1. spouštěním programů z připojeného CD ("namontovaného" příkazem mount, viz níže); přidejte si příslušný adresář pod bin/ do své cesty (proměnné PATH). Toto funguje na všech podporovaných unixových platformách i pod Windows 95/NT.
  2. instalováním celého systému nebo jeho části pod Unix. K instalaci slouží shellový skript install-cd.sh
  3. doplněním jednotlivých menších částí a soubotů do už fungující TeXové instalace v Unixu. K tomu slouží shellový skript install-pkg.sh
  4. instalováním celého systému nebo jeho části do Windows 95/NT. K instalaci slouží program install.exe
Připojujete-li si CD příkazem mount v Unixu, připojte ho jako souborový systém ISO9660 s rozšířením Rock Ridge. Pokud toto rozšíření není ve vašem systému implicitní, konsultujte podrobnosti s Vaším systémovým administrátorem.

Uživatelé Windows 95 a NT by měli na CD vidět celá jména souborů. Pokud vidíte jména zkomoleně, nepodaří se Vám programy přímo z CD spustit.

Použití tohoto CD jinde než v Unixu nebo Windows 32

Distribuce pro Mac, DOS a Windows jsou v adresáři "systems/". Pokyny pro jejich instalaci najdete v odpovídajícím adresáři, například pro OzTeX jsou instalační instrukce v adresáři "systems/macintosh/OzTeX/Read-Me".

Některé ne-unixové programy jsou shareware, to znamená, že si je můžete zdarma vyzkoušet, ale pro rutinní používání je slušné zaslat registrační poplatek.

Dokumentace

Většinu dokumentace lze číst přímo (před vlastní instalací TeXu). Tyto dokumenty jsou obvykle ve formátu HTML nebo PDF. K jejich prohlížení je nutno mít příslušné prohlížeče, pro HTML např. Netscape, pro dokumenty v PDF Acrobat Reader; tyto prohlížeče umějí vytisknout dokumenty na tiskárně. Pro případ, že tyto programy nemáte, je většina dokumentů převedena také do PostScriptu.
Přejeme Vám radost z používání TeXu a krásné výsledné dokumenty.

Připomínky nebo dotazy zasílejte na adresu cstug@cstug.cz.