Welkom bij TeX Live 5

De TeX Live CD-ROM biedt een compleet TeX-systeem voor een keur aan Unix, Win32, en andere platforms. De CD-ROM bevat programma's om TeX-teksten mee te zetten, te `previewen' en af te drukken. Ook bevat de CD-ROM een omvangrijke collectie TeX-macro's en uitgebreide font-bibliotheken.

We hebben op de CD-ROM een grote hoeveelheid algemene documentatie opgenomen over TeX, en daarnaast een aantal documenten behorend bij specifieke programmapakketten. Er zijn vele hulpbestanden die het hopelijk gemakkelijker maken om met de programma's aan de slag te gaan.

Om te beginnen

We raden u aan om een afdruk te maken van de TeX Live Guide (5th edition) en die goed te lezen voordat u aan de installatie begint. De Guide bevat informatie die noodzakelijk is om deze CD-ROM te kunnen gebruiken en om het systeem te installeren. U vindt de verschillende versies van de Guide in de "tldoc/english" map:

Het gebruik van de CD-ROM op Unix en Windows 9x/NT systemen

De CD-ROM kan op de volgende manieren gebruikt worden:
  1. door programma's vanaf de CD te draaien. Deze methode werkt op alle ondersteunde Unix-systemen en Windows 9X/NT.
  2. door (delen van) het pakket te installeren op een Unix system. Dat kunt u doen door het shell script install-cd.sh te draaien.
  3. door onderdelen te installeren binnen een draaiend Unix TeX-systeem. Dat kunt u doen door het shell script install-pkg.sh te draaien.
  4. door (delen van) het pakket te installeren op een Windows 9x/NT-systeem. Dat kunt u doen door het programma setup.exe te draaien.
Unix-gebruikers dienen de CD te mounten met de `Rock Ridge'-extensies van het ISO9660-formaat. Zoek zo nodig in de systeemdocumentatie op hoe dat moet als dat niet vanzelf gebeurt.

Windows 9x- en NT-gebruikers zouden de lange bestandsnamen op de CD moeten kunnen zien, want de Microsoft Joliet-extensies worden ook gebruikt. Als u enkel korte, afgebroken bestandsnamen ziet dan kunt u geen programma's van de CD draaien.

De documentatie

Veel van de documentatie kan online bekeken worden (nog voordat het TeX-systeem feitelijk wordt geïnstalleerd). De documenten die online bekeken kunnen worden zijn meestal in HTML of PDF formaat; u heeft dus een Internet-verkenner nodig (zoals Netscape) voor HTML-documenten, en de Acrobat Reader om PDF-documenten te kunnen bekijken. Zowel de Internet-verkenner als de Acrobat Reader kunnen documenten direct afdrukken. Voor het geval dat u nog niet beschikt over een Internet-verkenner of PDF Reader hebben we waar mogelijk tevens documenten in PostScript opgenomen die direct afgedrukt kunnen worden. Veel plezier met TeX'en!

Heeft u opmerkingen of vragen, stuur die dan alstublieft per electronische post naar texlive@www.tug.org


Sebastian Rahtz (sebastian.rahtz@oucs.ox.ac.uk)
Kaja P. Christiansen (kaja@daimi.aau.dk) Valid HTML 3.2!
March 2000