1 Úvod

Táto dokumentácia popisuje hlavné črty TeX Live 5 CD-ROM—a TeX/LaTeX distribúciu pre Unix a Windows32 systémy, ktorá zahŕňa TeX, LaTeX2e, METAFONT, MetaPost, Makeindex and BIBTeX; širokú množinu makier, fontov a dokumentácie prispôsobenú ‘TeX Directory Standard’ (TDS), ktorá môže byť použitá takmer s každým nastavením TeXu.

Tento TeX balík používa modifikovanú Web2c (verzia 7.3) implementáciu programov, ktorá sa snaží urobiť prácu s TeXom tak ľahkú, ako je len možné a využíva všetky výhody efektívnej a vysoko prispôsobiteľnej knižnice Kpathsea od Karla Berryho and Olafa Webera. TeX môže byť spúšťaný buď priamo z CD-ROMu alebo byť nainštalovaný na pevný disk.

Väčšinu zo spustiteľných systémov na CD-ROMe tvoria ovládače a podporné programy pre TeX, vrátane dvips (prekladača z DVI do Postscriptu), xdvi (X Windows prehliadač), dvilj (HP LaserJet ovládač), lacheck (kontrola syntaxe LaTeXu), tex4ht konvertor (preklad z TeXu do HTML formátu), dviconcat a dviselect, dv2dt a dt2dv (dvi konvertor do ASCII a opačne) a postcriptové nástroje od Angusa Duggana.

1.1 Rozšírenia TeXu

Spúšťateľné systémy TeX Live obsahujú tri experimentálne rozšírenia štandardného TeXu:

  1. e-TeX, ktorý pridáva malú, ale výkonnú množinu nových primitívov a TeX--XE T rozšírenia pre sadzbu zľava doprava; v základnom móde, e-TeX je 100% kompatibilný s bežným TeXom. Bližšie detaily nájdete na CD-ROMe v súbore texmf/doc/etex/base/etex_man.pdf.
  2. pdfTeX, ktorý ponúka možnosť zapisovať vo formáte Acrobat PDF namiesto DVI. Príručku používateľa nájdete v texmf/doc/pdftex/pdftex-l.pdf. V súbore texmf/doc/ pdftex/samplepdf/samplepdf.tex nájdete príklad použitia. LaTeX hyperref balík ponúka voľbu ‘pdftex’, ktorá zapne všetky funkcie programu.
  3. _O_ (Omega), ktorá pracuje vnútorne so 16-bitovými znakmi, používajúc Unicode; toto jej umožňuje pracovať s takmer všetkými svetovými skriptami simultánne. Takisto podporuje dynamicky nahrávané ‘_O_ Translation Processes’ (OTPs), ktoré umožňujú používateľom definovať komplexné transformácie, ktoré majú byť vykonané na ľubovoľných tokoch vstupu. Dokumentáciu nájdete v súbore texmf/doc/omega/base/doc-1.8.tex.

Verzia e-TeXu (2.1) je konečná, hoci v budúcich vydaniach pribudnú nové funkcie. pdfTeX (verzia 0.14f) a _O_ (verzia 1.11) sú v neustálom vývoji, verzie na tomto CD-ROMe sú aktuálne verzie z polovice marca 2000.