CSTUG
Program pdfTeX

Obsah
O projektu | Dokumentace | Základní distribuce | Distribuční verze | Různé

O projektu
pdfTeX je stoprocentně zpětně kompatibilní verze TeXu umožňující alternativně přímý výstup dokumentu ve formě hypertextového formátu PDF firmy Adobe. Program vyvíjí Han The Thanh v rámci svého postgraduálního studia na Fakultě informatiky v Brně a je šířený pod GNU GPL licencí (tedy například včetně zdrojových textů). Neoficiální český překlad GNU licence. Je též dobré vědět, že v ČR, kde pdfTeX vzniká, platí zákony; důležitý je například par. 12 AZ.

Dokumentace
Jelikož jde o vývojový projekt, dokumentace chvílemi zaostává za implementovanými věcmi. Většina dokumentace je v angličtině a je dostupná z stránek podpory PDFTeX na tug.org. Je zde možno odkazy na další dokumenty, zejména pak uživatelský manuál PDFTeXu v angličtině a PDFTeX FAQ v angličtině. Výborným zdrojem informací je diskusní skupina pdftex@tug.org. K dispozici je její prohledávatelný elektronický archív. Do skupiny se můžete přihlásit zasláním dopisu s tělem
subscribe pdftex
Tato skupina je také přístupná přes news archív.


Základní
distribuce

Stabilní zdrojovou distribuci pdfTeXu najdete v distibučním adresáři v archívu CSTUGu nebo v archívech CTAN. Poslední testovací verze (např. 0.14c, viz adresář latest) je rovněž k dispozici.


Distribuční
verze

Binárky originálního pdfTeXu pro 32-bitové Windows aktualizuje Fabrice Popineau na ftp://ftp.ese-metz.fr/pub/tex/win32-beta/. Zrcadlo je ustaveno na ftp://ftp.inet.cz/pub/Mirrors/pdfTeX/. Binárky verze 0.13c z dubna 99 pro win32 a většinu unixových platforem lze nalézt na CD-ROM TeX-Live IV. Tento CD-ROM si můžete zapůjčit u nejbližšího člena CSTUG (dostal ho se Zpravodajem CSTUG 1-2/99).


Různé
V případě, že chcete porovnat své výstupy pdfTeXu s cestou přes DVI a Postscript, můžete vyzkoušet program PStill nebo niknak.

Pokud chcete konvertovat pdf do textové podoby nebo číst (nevidomí), zkuste např. Adobe Access.

Pokud se chcete dočíst v angličtině o PDF formátu více, zkuste informace firmy Adobe o PDF včetně software Adobe (je zde například ke stažení Acrobat 4).

Pokud chcete zkusit experimentovat s Multiple Master písmy v pdfTeXu, zhlédněte Type tools.

Informace o formulářích (Acrobat Forms)

PDF 1.2 Reference manual (PDF, 1,6MB) je dostupný, nyní Adobe zpřístupnilo i dokumentaci k verzi PDF 1.3 (Acrobat 4). Pro detaily viz Acrobat Developer FAQ nebo popis změny ve verzi PDF 1.3. na pdfzone.com.

Alternativní možností k Acrobat Readeru je prohlížeč xpdf.

Alternativní cestou vytvoření PDF z TeXu je cesta přes dvi pomocí dvipdfm. PDF backend ma již i lout nebo komerční VTeX. Pokud někdo hodlá vytvářet PDF alternativně, může zkusit Java PDF library.


CSTUG  
Poslední změna: 15. 12. 1999. Připomínky na: www-admin@cstug.cz. (c) 1996-99 CSTUG