7 História a poďakovania

Táto CD-ROM distribúcia je spojeným úsilím TeX Users Group (Združenie používateľov TeXu), britskej TeX Users Group, francúzskej TeX Users (GUTenberg) a nemeckej TeX Users (DANTE e.V.) s podporou česko-slovenských, holandských, indických a poľských združení užívateľov. Diskusia začala na sklonku roku 1993, keď holandská TeX Users Group začínala prácu na svojom 4AllTeX CD-ROM pre používateľov MS-DOSu a vtedy vznikla nádej na vydanie jedného, racionálneho CD-ROM pre všetky systémy. Toto bol veľmi ambiciózny cieľ, ktorý ale splodil nielen veľmi úspešný CD-ROM 4AllTeXu, ale aj TUG Technical Council pracovnú skupinu zaoberajúcu sa TeX Directory Structure, ktorá špecifikovala, ako vytvoriť konzistentné a zvládnuteľné kolekcie podporných súborov TeXu. Finálny koncept TDS bol publikovaný v decembri roku 1995 vo vydaní TUGboat a od prvých štádií bolo jasné, že jedným žiadúcim produktom by mohla byť modelová štruktúra na CD-ROM. CD-ROM, ktorý práve máte je priamym výsledkom rokovaní pracovnej skupiny. Úspech CD-ROM 4AllTeX takisto ukázal, že aj používatelia Unixu by radi ťažili z podobne jednoduchého systému a toto je ďalšou hlavnou nitkou TeX Live.

Na jeseň 1995 sme sa odhodlali urobiť nový CD-ROM obsahujúci TDS pre Unix a čoskoro sme identifikovali teTeX Thomasa Essera ako ideálne nastavenie, keďže už mal podporu pre viacero platforiem a bol vybudovaný s ohľadom na prenositeľnosť medzi rôznymi správami súborov. Thomas súhlasil s pomocou a seriózna spolupráca začala na začiatku roku 1996. Prvé vydanie prišlo na svet v máji 1996. Na začiatku roku 1997, Karl Berry dokončil hlavné vydanie jeho Web2c balíka, ktoré obsahovalo takmer všetky črty, ktoré Thomas Esser pridal do teTeXu a rozhodli sme sa založiť druhé vydanie CD-ROM na štandarde Web2c s pridaním skriptu texconfig prebratého z teTeXu. Tretie vydanie CD-ROM bolo založené na hlavnej revízii Web2c 7.2, ktorú uskutočnil Olaf Weber; v tom istom čase sa pracovalo na novej revízii teTeXu a TeX Live obsahuje už takmer všetky svoje črty. Štvrté vydanie prebiehalo podľa takého istého vzoru, použijúc novú verziu teTeXu a nové vydanie Web2c (7.3).

V piatom vydaní (apríl 2000) veľa častí CD-ROM bolo revidovaných a skontrolovaných, stovky balíkov bolo nahradených novšími verziami. Omega a pdfTeX sú v nových revidovaných vydaniach. Časť TeXových podporných programov (napr. xdvi, dvips a tex4ht) bola tiež revidovaná.

Najväčšia zmena v TeX Live5 je, že všetok softvér, ktorý nie je voľne šíriteľný nebol do CD-ROM zaradený. Všetko na tomto CD-ROM by malo byť kompatibilné s ‘Debian Free Software Guidelines’ (http://www.debian.org/intro/free). Urobili sme, ako sme najlepšie vedeli kontrolu licenčných podmienok pre všetky balíky. Budeme veľmi povďačný za oznámenie každej chyby.

Zvlášť by sme chceli poďakovať:

Alain Rabaute, Pascal Quignon, Gerhard Wilhelms, Fabrice Popineau, Janka Chlebíková, Staszek Wawrykiewicz, Erik Frambach a Ulrik Vieth láskavo preložili dokumentáciu do svojich jazykov, skontrolovali ostatnú dokumentáciu a poskytli veľmi vítanú spätnú väzbu.